Skiforbundets rennreglement for langrenn beskriver hvordan sprintrenn skal avholdes. For å sikre et godt arrangement på kretsnivå må visse tilpasninger gjøres. Vi vil her beskrive hvordan vårt arrangement ser ut.
Reglementet åpner for å kjøre rennet uten kvalifiseringsomgang (prolog). Siden vi ønsker at alle løpere skal få konkurrere mest mulig ”skulder mot skulder”, starter vi rett på cupen uten prolog, og alle løpere får gått minimum to ganger.
Det nøyaktige tidsskjemaet finnes i startlisten, men her er et kort sammendrag av hovedpunktene. Det er 1,5–2 minutter mellom hvert heat og ca 10 minutters hvile for hver løper mellom heatene. Antall løpere i hvert heat avhenger av størrelsen på klassen. I de yngste klassene med mange deltakere kan det bli nødvendig med inntil 10 løpere i hvert heat. I noen tilfeller der klassene blir veldig små har vi valgt å slå sammen klasser for å få større heat.
Antall som går videre fra kvartfinaler og semifinaler varierer med klassens størrelse og det vises derfor til detaljert kjøreplan for antall videre fra kvartfinaler og semifinaler i de forskjellige årsklassene.
Rekkefølgen i mål avgjøres etter regel 353.1.6: Først over mål er den løper hvis støveltupp først krysser den vertikale linje mellom mållinjen og målseilet. Med andre ord: Det er ingen krav om at løperen skal stå oppreist over mål eller at løperen skal ha skien langs bakken. Ved delt plassering vil flere løpere enn opprinnelig angitt kunne gå videre til finale.
I starten, i bakken opp mot stadion og på oppløpet mot mål er løypa delt inn i korridorer. Første løper må holde den korridoren som er valgt. For alle løpere gjelder regelen at ingen må skifte korridor hvis det fører til obstruksjon for løpere som allerede er i korridoren.
Hvis en obstruksjon fører til diskvalifikasjon og annen utøver som følge av obstruksjonen ikke kommer videre, kan skadelidende løper likevel tillates start i neste runde. Utøveren starter i tilfelle i andre rad, 6 meter bak resten av feltet.
Obstruksjon kan også straffes ved å plassere løperen sist i det aktuelle heatet.
Regler om
løpernes opptreden under løpet
Utdrag fra Skiforbundets rennreglement:
340.1.3: En løper som blir tatt igjen av andre, må gi løype på første signal, unntatt i sprintrenn. (…)
340.1.4: Så snart en løper kommer inn i en merket sone, må løperen forbli i den banen/det spor som er valgt, med mindre løperen må skifte spor for å komme forbi en konkurrent.
360.3.9: Hvis en obstruksjon fører til diskvalifikasjon, og annen utøver som følge av denne obstruksjonen ikke kom videre, kan den skadelidende utøveren allikevel tillates å starte i neste runde. (…)
Denne regelen skal kun brukes i spesielle tilfeller hvor obstruksjonen var med hensikt.
360.3.10: Obstruksjon kan også straffes ved å plassere utøveren sist i det aktuelle heatet. Utøveren skal i slike tilfeller også gis en skriftlig advarsel.
360.7.1: Det er ikke anledning til å protestere mens finaleheatene pågår. Som i andre renn er det anledning til å levere protest etter finalene.
Vår oppsummering: Det er ikke lov «å rope løype», dvs. ingen har plikt til å slippe frem noen som roper. Men det er heller ikke lov å skifte spor for å sperre andre, spesielt ikke på oppløpssiden og andre rette strekninger. Dette gjelder både den som leder et heat og den som ligger forrest i en gruppe løpere lenger bak. Den som skifter spor her, eller på annen måte hindrer andre med vilje, kan bli disket.
Vår praktisering av regelverket: Vi ønsker at alle som deltar skal ha en god opplevelse og ønsker ikke at noen skal bli disket.
Lureløp: Det er lov å være taktisk og det er lov å spare litt på kreftene, men ikke gå så sakte med vilje at mange blir tatt igjen av neste heat som kommer ett minutt bak.
Enkelte steder i løypa er det ikke spesielt god plass. Kommer det flere løpere samtidig blir det trangt. Løypevaktene vil derfor stenge løypa før start slik at det ikke er andre enn de som konkurrerer i løypa. Oppvarming må foregå på beina utenfor selve rennområdet.
Alle løpere må følge med på beskjeder gitt av rennets speaker over høyttaler om utviklingen av rennet i forhold til «antatt starttid». Det kan bli forsinkelser eller fremskyndinger. Følg med og møt til start i god tid!